10 effektive tips

10 tips der gør dit arbejde lettere

Et godt arbejde kræver et godt forarbejde. Man er simpelthen mere effektiv, når man er ordentlig forberedt – både hvad redskaber, råvarer og orden angår.
Punkterne herunder er gode at have på rygraden. Du kan også printe pdf’en og hænge den i køkkenet, så I alle arbejder efter samme plan.

Download pdf med 10 tips til det effektive køkken

1. Lav en madplan

Lav en madplan. Gerne en uge eller længere ud i fremtiden. På den måde får I overblik over, hvad I skal lave, og arbejdsgangen bliver mere effektiv.
En madplan vil også kunne mærkes på budgettet, da man tit får rabat, når man køber stort ind. Og når I planlægger jeres brug af råvarer, vil I samtidig kunne få brugt alt – og dermed undgå madspild.

2. Lav et kartotek med opskrifter

Det er godt at have lidt inspiration ved hånden, så lav et kartotek med gode opskrifter. Det gør det meget nemmere, når I skal lave jeres madplan. Tilmeld dig Mit FoodAppeal og få adgang til at gemme dine opskrifter et samlet sted.

3. Lav en to-do-liste – og spar tid

Lav en liste over dagens jobs, inden I går i gang – gerne meget detaljeret. Det sparer jer en masse tid, når I hele tiden ved, hvad næste opgave er. Og det giver også et godt overblik over, hvad I skal bruge af råvarer. I stedet for at starte med at snitte løg, hver gang I skal påbegynde en ny ret, laver I fx en 3 liters bøtte med hakket løg med det samme. Så har I hakkede løg til alle dagens retter. Det samme gør I med de andre råvarer – og jo flere råvarer, I gør klar, jo hurtigere og nemmere går den egentlige madlavning.

4. Sæt arbejdsstationer op

Det er utrolig vigtigt, at man sætter sin arbejdsstation godt op, så det er let at arbejde. En dårlig arbejdsgang koster meget tid i et køkken.

5. Hold orden!

Ryd op efter hvert job, og hold alle skærebrætter rene. Orden giver bedre overblik i travle situationer – og god køkkenhygiejne mindsker risikoen for, at fx bakterier fra råt kød blandes med salaten.

6. Lav ét job ad gangen

Prøv, så vidt det er muligt at lave ét job ad gangen. Det er sjovt nok hurtigere end at lave 5 ting på en gang – og så roder det mindre.

7. Hold din kniv skarp

Det siger sig selv, at en sløv kniv er dårlig at arbejde med. Den kan simpelthen ikke udføre jobbet ordentligt. Det kan samtidig være ret farligt at arbejde med en sløv kniv. Man kan let miste kontrollen, da kniven ikke kan skære, som man regner med, og den derfor let kan smutte ud af hånden.

8. Lav store portioner

Lav gerne store portioner. Der opstår tit uforudsete situationer i et køkken, og det er godt at have ekstra mad i baghånden, hvis der pludselig er flere, der skal bespises. Desuden kan I lave nye retter ud af resterne, så I ikke skal starte alt fra bunden næste dag.

9. Køb diverse tilbehør

Hvis I ikke har tid til at lave alt fra bunden, kan I med fordel købe fx en lækker pesto, salsa el.lign., som kan bruges til mange forskellige retter og giver et ekstra pift.

10. Vær glad!

En positiv attitude gør hverdagen bedre – og godt humør smitter! Starter man med sig selv, kommer den positive energi mangfoldigt tilbage fra kolleger. Det gode humør tager stressen ud af hverdagen. Det vil afspejle sig i den mad, I serverer – og I vil få glade kunder i butikken. Kort sagt; alle vinder!

Få inspiration i din indbakke

 

Tilmeld dig
nyhedsbrevet

Få tips & idéer, gode opskrifter, inspiration og meget mere

Tilmeld