Tips til at spare penge og undgå madspild

• Lad være med at køb flere friske madvarer ind end du skal bruge. Man kan tit være fristet til at benytte sig af tilbud, hvilket selvfølgelig er godt, hvis man kan nå at bruge det. Ellers smider man både mad og penge i skraldespanden.

• Inspicer dine råvarer, når de ankommer. Dette gælder både temperatur og kvalitet. Det er vigtigt ikke kun at se, hvad der ligger på toppen af grøntsagskassen, men også hvad der er i bunden. Lige så vigtigt er det at tage temperaturen på kød og fisk for at være sikker på, at den er korrekt – også ved modtagelsen.

• Opbevar dine råvarer ordentligt! Holdbarheden bliver forlænget drastisk ved korrekt opbevaring. Kød og fisk skal opbevares med papir i bunden og dækket til med clingfilm. Det er vigtigt, at varerne ikke ligger og sejler rund i væde – sørg for at skifte container hver/ hver anden dag.

• Lige vigtigt er det at sætte datomærkater på alt, hvad der er i køleboksen, både ferske råvarer og fremstillede produkter. Brug først ind/ først ud metoden, hvor man stiller de nyankommet råvarer bagerst og de ældste forrest, så man er sikker på at få dem brugt.

• Check at køleskabe og fryser virker ordentligt, og at de kører på den rigtige temperatur. Sørg for at du har et ekstra termometer inde i køleskabet, så du kan være sikker på at læse temperatuen ordentligt.

•Lær dit personale at bruge alt. Lær dem at trimme kød ordentligt, så de ikke smider noget ud, som kan bruges. Grøntsagsrester kan enten bruges til fond eller suppe.

• Lav portions kontrol. Det er den bedste måde at spare mad og penge. Sørg for at det du dikterer, er det, som dine ansatte serverer. Check også tallerkenerne når de kommer tilbage. Efterlader gæsterne mad? Hvis der er nogle bestemte elementer som gæsterne ikke spiser så meget af, så skær ned på det.

• Hvis du kan, så forudse din uge. Er der varer, som du kan se, at du ikke vil få brugt? Kan det tænkes ind i menuen? Planlægning kan spare dig mange penge.

• Hvis du har mad i overskud, og det kan ske selv i de mest organiserede køkkener, så donér maden væ Der er masser af organisationer, som hjælper folk i nød. Henvend dig til en hjælpegruppe i dit område og lav en alliance. De vil elske dig for det, og det er god køkkenkarma. Du kan også tilbyde dine gæster at købe mad med hjem – læs vores tips til hvordan I kommer i gang her.

Få inspiration i din indbakke

 

Tilmeld dig
nyhedsbrevet

Få tips & idéer, gode opskrifter, inspiration og meget mere

Tilmeld