Julegrisen trumfer i december

Det er jul, og grisen skal på bordet, for vi skal nemlig have flæskesteg. En flæskesteg kan laves af forskellige udskæringer af grisen, og nedenfor kan du se hvilke du skal gå efter:

Svinekam

Svinekammen skæres af den nederste halvdel af rygstykket, som går fra mørbrad-enden op til femte ribben på grisen. Svinekammen skal være skåret uden ben og mørbradklods og stykket skal være lige tykt, så det kan steges perfekt.

Denne udskæring er den mest delikate del af grisen og kræver en smule præcision, da stegen let bliver tør og kedelig, hvis den får for meget.

Sæt stegen i en 220 grader varm ovn i ½ time, til sværene er sprøde. Reducer varmen til 180 grader og steg svinekammen i en ca. en time, til kernetemperaturen er lige under 80 grader. Lad stegen hvile tildækket i ca. 20 min., inden du skærer den.

Nakkekam

Nakkekammen skæres for enden af grisens nakke. Denne udskæringen har en rigtig god fedt marmorering og egner sig godt til langtidstegning. Nakkekammen kan laves som en flæskesteg, hvor du giver den 220 grader i en halv time. Derefter reduceres temperaturen til 150 grader og lader den stege i 2-2 ½ time.

Eller du kan tage sværene af og lave pulled pork. Krydr kødet med din favorit blanding og brun kødet på en varm pande, i lidt olie eller smør. Kom nakkekammen i et ovnfast fad. Dæk fadet til med stanniol og kom stegen i 125 grader varm ovn i 6-8 timer.

Ribbensteg

Ribbenstegen er skåret af brystet på grisen. Det indeholder ret meget fedt og egner sig bedst til langtidstegning. Kom ribbensstegen i en 220 grader varm ovn i en 1/2 time til sværene er sprøde. Reducér ovnen til 150 grader og steg i 2 1/2-3 timer.

Skinkesteg

Skinkesteg skæres af ydrelåret, og skal derfor pudses for fedt, sener og hinder. Det er vigtigt, at være opmærksom på, at sværene på skinkesteget skal ridses på den lange led, og derfor være på tværs af kødfibrene.

Få inspiration i din indbakke

 

Tilmeld dig
nyhedsbrevet

Få tips & idéer, gode opskrifter, inspiration og meget mere

Tilmeld