Spændende krydderier

Nikolaj er en af vores faste kokke. Her fortæller han om nogen af de krydderrier, der er en del af streetfood køkkenet.

Hvis der ikke eksisterede krydderier og krydderurter, ville jeg stoppe med at lave mad! Jeg elsker, hvordan man transformerer en ret ved at tilføje en krydderiblanding eller bare en håndfuld friske krydderurter. Krydderier har altid pirret fantasien hos køkkenfolk. Man har sejlet kloden rundt, for at skaffe dem og krige er blevet udkæmpet på grund af dem. Krydderier har forbundet verden. Fra Indien til Mexico, Thailand til Brasilien. Alle steder har man en forskellig måde at bruge krydderierne på. Der er nogle krydderier, som går igen i rigtig mange køkkener, såsom: spidskommen, korianderfrø, kanel og chili. Med disse krydderier kan man komme ret langt i forhold til at udforske verdenskøkkenet. Om man vil lave tyrkisk, mexicansk eller indisk, vil man typisk bruge disse krydderier.

Spidskommen

Spidskommen stammer fra Egypten og blev først brugt som medicin. Spidskommen er især godt for fordøjelsen. Senere fandt man ud af, at det også smager utroligt godt i madlavning, og derefter blev det en meget eftertragtet handelsvare.

Se hvordan man kan bruge spidskommen i vores opskrifter med indisk samosa eller tyrkisk köfte

Korianderfrø

Korianderfrø har man også kendt i tusinder af år. De er oven i købet nævnt i biblen, har jeg læst mig til. Ud over at være et fantastisk aromatisk krydderi, har man også brugt det til at udrense kroppen.
Korianderfrø er især gode til at udvinde tungmetaller fra kroppen, som mad optager fra rovfisk, som tun og sværdfisk.

Se hvordan korianderfrø bruges i marinadeopskriften til vores pulled pork sandwich

Chili

Chili stammer fra Sydamerika. Chilien kom til Indien i 1500-tallet med Portugisiske handelsrejsende. Derefter blev det langsomt udbredt til resten af verden. Chili er fantastisk sundt og er fuld af vitaminer og antioxidanter. Man kan bruge chili på mange måder. Man kan gå Chili-Klaus vejen, og komme chili i maden, så det damper ud af ørerne. Det kan man opleve specielt i Thailand, Indien og Mexico. Eller man kan bruge det mere diskret, som man gør i Italien og Tyrkiet, hvor man mere bruger chili i stedet for peber.

Prøv vores opskrift på dressing med friskhakket chili til pad thai , salsa med chili til de lækre brasilianske coxinhas eller marinade med chili ketchup til den traditionelle græske souvlaki.

Det er sjovt, som mange af krydderierne er startet som medicin og langsomt har sneget sig ind i køkkenet. Krydderier er sunde, og det smager vidunderligt og er et fantastisk univers at gå på opdagelse i. Hvis man oven i købet gør retten færdig med lidt friske krydderurter, så løftes maden op på et helt nyt niveau og får et strejf af solskin på menuen.

Velbekomme!

Prøv vores lækre streetfood opskrifter i dag.

Læs om Nikolajs erfaringer med streetfood her.

Få inspiration i din indbakke

 

Tilmeld dig
nyhedsbrevet

Få tips & idéer, gode opskrifter, inspiration og meget mere

Tilmeld